Anas bin Malik berkata, ada 5 erti Hari Raya yang sebenarnya: Hari yang dilalui oleh mukmin yang tidak dicatit padanya dosa-dosa. Hari yang keluar dari dunia ini(mati) dengan membawa Iman, dapat mengucap dua kalimah syahadah dan terpelihara dari tipuan Syaitan. Hari yang dia berjaya menempuh Titian Siratul Mustakim dengan aman, selamat daripada huru, selama Qiamat dan terlepas dari seksaan Malaikat Zabaniah. Hari yang dia masuk ke dalam Syurga dan aman (terpelihara) daripada Neraka Jahim. Hari di mana dia dapat melihat Zat Tuhannya.

Apa itu hari raya? Pada lughah atau pada bahasa, raya ertinya besar atau utama. Jalan raya ialah jalan yang besar atau utama. Pasaraya ialah pasar yang besar. Bandaraya pula ialah bandar yang besar dan utama. Begitu juga dengan lebuhraya dan sebagainya. Oleh itu hari raya bermaksud hari yang besar atau hari yang utama.

Benarkah hari raya itu hari yang besar dan utama? Kalau benar, di manakah letak kebesaran atau keutamaannya. Apakah hakikat hari raya yang sebenar sehingga ianya dianggap sebagai hari yang besar? Kalaulah benar hari raya itu hari yang besar, bagaimana patut kita menyambutnya. Apakah yang patut kita buat pada hari itu? Bagaimana patut kita mengisinya? Adakah pada setiap hari raya kita perlu tukar langsir, perabot dan permaidani? Adakah setiap sempena hari raya, kita perlu beli pakaian dan kasut baru?

Kita menjamu selera dengan bermacam-macam kuih-muih dan juadah yang enak dan lazat. Atau adakah di hari raya patut kita berseronok dan bersuka ria dengan majlis-majlis hiburan lengkap dengan muzik, nyanyian, joget dan tari-menarinya. Kita adakan atau kita tonton pertunjukan atau show hiburan hari raya. Atau kita bermain mercun, bunga api dan meriam buluh. Atau adakah cukup hari raya itu disambut hanya dengan bersembahyang hari raya,  mengirim kad-kad hari raya, berziarah, menjamu selera dan bermaaf-maafan.

Bagi orang Melayu, eid fitr dinamakan hari raya puasa. Perkiraan dan kira bicara dalam hal ini sangat mudah. Ia dinamakan hari puasa kerana ia disambut selepas bulan puasa. Senang dan mudah. Ini sebenarnya mudah yang sudah terlebih. Sudah over. Cara mudah memberi nama ini tidak memberi gambaran atau maksud yang sebenar. Maksudnya tersimpang dan lari dari apa yang dikehendaki oleh agama dan syariat. Ia menimbulkan kekeliruan dan salah faham.  Lama-kelamaan orang Melayu terutama yang tidak mengaji agama tidak tahu kenapa dan mengapa mereka menyambut hari raya. Mereka juga tidak tahu bagaimana hari raya patut disambut. Mereka kira hari raya itu ialah hari untuk berseronok, berpesta dan bersuka ria. Hari untuk berbelanja, membazir dan bermewah-mewah. Hari untuk melepaskan geram setelah sekian lama  disekat dan dikongkong nafsu mereka. Mereka sedih kalau tidak dapat baju raya dan kasut raya. Sedih kalau tidak dapat tukar langsir baru, perabot baru atau permaidani baru.

Bagi yang lebih tua, hari raya jadi hari nostalgia dan hari melayan perasaan. Ingat anak, ingat cucu yang tidak balik pada hari raya. Sambutan hari raya sudah tidak lagi menjadi suatu ibadat. Ia sudah bertukar menjadi adat dan istiadat. Dengan open-housenya, hari raya get-togethernya dan berbagai-bagai lagi cara sambutan pada masa ini. Para artis dan penghibur pula sibuk dengan show hari raya dan album hari rayanya.

Dalam Islam tidak ada hari raya dalam konteks yang difahami oleh orang Melayu. Tidak ada hari untuk tukar langsir, perabot dan permaidani. Tidak ada hari untuk membeli baju atau kasut baru. Tidak ada hari untuk membazir dan bermewah-mewah. Lebih-lebih lagi tidak ada hari untuk berhibur, berseronok, berpesta dan bersuka ria dengan muzik, nyanyian, joget, tari-menari, show, album dan sebagainya. Yang ada hanyalah hari untuk bersyukur, memuji, memuja dan membesarkan Tuhan.

Hari raya puasa dalam Islam ialah Eid Fitr. Eid itu maksudnya mengembalikan. Fitr itu fitrah. Jadi Eidil Fitri itu ialah mengembalikan fitrah manusia kepada keadaan asal semulajadinya yang suci dan murni. Dalam erti kata yang lain, eidil fitri bermaksud membersih dan menyucikan fitrah. Selama sebelas bulan dalam setahun, manusia bergelumang dengan dunia. Selama itu jugalah fitrah manusia dicemari, dikotori dan dirosakkan. Fitrah manusia kian bertambah lemah dan tidak bermaya. Dengan rahmat dan kasih sayang Tuhan, dikurniakanNya satu bulan dalam setahun iaitu bulan Ramadhan untuk kita berpuasa supaya fitrah manusia yang telah lemah itu dapat dibersihkan, disuci dan dikuatkan semula.

Kerana kalau fitrah sudah rosak dan kotor, manusia akan lupa Tuhan. Bila Tuhan sudah dilupakan, jiwa manusia akan mati. Jiwa manusia tidak boleh hidup tanpa Tuhan dan tanpa rasa bertuhan. Manusia yang telah mati jiwanya tidak boleh lagi berperanan sebagai insan. Keinsanannya sudah rosak. Nafsunya akan bermaharajalela. Dia akan terangsang hanya dengan dunia dan akan benci akhirat. Dia akan suka dengan apa yang Tuhan benci dan akan benci dengan apa yang Tuhan suka. Dia akan mengangkat nafsunya menjadi Tuhan. Akhirnya hidupnya di dunia menjadi punah ranah dan di akhirat nanti akan bakal dicampakkan ke dalam neraka.

Puasa itu mampu membersih dan menguatkan fitrah. Iaitu puasa yang ada lahir dan batinnya. Puasa yang ada rohnya. Bukan sahaja kita menahan diri dari makan dan minum dan bersedap-sedap dengan isteri di siang hari; mata kita, telinga kita dan lidah kita pun ditahan dari melihat, mendengar dan berkata perkara-perkara yang mungkar. Akal kita ditahan dari memikirkan dan mengkhayalkan perkara-perkara yang haram dan jahat. Hati kita ditahan dari merasakan perkara-perkara yang ditegah seperti marah, hasad dengki, buruk sangka, berdendam dan sebagainya. Nafsu kita dikekang dan ditahan supaya dia tidak jahat, tidak rakus dan tidak terlalu gilakan dunia.

Di samping puasa, ada banyak lagi amalan-amalan lain di bulan Ramadhan untuk membantu membersihkan lagi fitrah kita. Ada solat terawihnya, ada membaca atau tadarrus Qurannya, ada zakat fitrahnya dan berbagai-bagai lagi amalan sunat yang sangat digalakkan di bulan Ramadhan seperti beriktikaf dan memberi makan orang yang berbuka puasa. Di sini kita dapat lihat bahawa fokus eidil fitri ialah pada amalan puasanya di bulan Ramadhan dan bukan kepada hari rayanya yang disambut pada 1 Syawal. Yang dibesarkan ialah latihan rohaniah secara berpuasa yang dilakukan dan bukan hari berbukanya, iaitu hari rayanya.

Di dunia tidak ada hari raya. Di sini tidak ada hari ria. Juga tidak ada hari gembira. Tidak ada hari merdeka. Yang ada hanya melahirkan syukur. Menyatakan segala nikmat Allah. Hari mengagih-agihkan nikmat. Agar semua manusia merasa. Hari raya diakhirat saja. Hari ria hanya di sana. Hari gembira di sana jua. Hari merdeka di sana semuanya. Setelah kita masuk kesyurga. Di syurga sana ada erti hari raya. Juga hari ria gembira merdeka. Begitulah hakikat hari raya.

Bulan Ramadhan adalah bulan berkat dan penuh rahmat. Bulan pintu syurga dibuka dan pintu neraka ditutup. Bulan syaitan dibelenggu. Bulan di mana pahala amalan dan ibadah dilipat gandakan dan doa diterima. Ia adalah bulan maghfirah dan keampunan. Malahan Tuhan memberi pahala terhadap ibadah puasa tanpa hisab. Kalau dalam ibadah lain, pahala yang Tuhan beri itu ada sukatan dan skalanya, tetapi bagi ibadah puasa ini, pahalanya ikut suka Tuhan. Justeru itu, 1 Syawal sebenarnya ialah hari murung dan hari kesedihan. Hari berakhirnya  bulan berkat dan bulan rahmat. Hari berakhirnya bulan keampunan. Hari terbuka semula pintu neraka dan bebasnya para syaitan.

Bermula pada 1 Syawal, dunia akan mula mengkeronyok dan merobek-robek fitrah kita; mengotori, mencemari dan merosakkannya hinggalah tiba bulan Ramadhan yang berikutnya. Belum tentu kita dapat temuinya kalau ajal tidak mengizinkan. Kalau begitu, kenapakah kita gembira sangat pada hari raya. Tidak ada apa-apa sebenarnya yang kita hendak gembirakan. Tidak ada apa-apa yang kita hendak sambut.

Tidak ada apa-apa keistimewaan di hari raya kecuali kita disuruh berbuka dan diharamkan berpuasa. Yang ada hanya berbanyak-banyak syukur, memuji, memuja dan membesarkan Tuhan. Kalau hari raya disambut dengan penuh pembaziran dan kemewahan, tambahan pula kalau dalam menyambutnya ada pula kelalaian, maksiat dan kemungkaran, maka pada hakikatnya, puasa kita selama sebulan itu tidak ada makna apa-apa. Tidak ada apa-apa kebaikan yang kita dapat.

Jelas bahawa fitrah kita masih kotor dan rosak. Jiwa kita masih lemah kalaupun tidak mati. Kalau pada 1 Syawal pun, fitrah kita sudah lemah dan rosak, bagaimanakah mampu kita selamat dalam mengharung dan menghadapi dunia ini selama sebelas bulan lagi sebelum tiba Ramadhan akan datang. Kalau hari raya disambut pula dengan bersuka ria, berpesta, berhibur dan bermewah-mewah, jelas bahawa itu adalah atas tuntutan nafsu, bukan tuntutan fitrah. Bagaimana pula sebaik selesai kita berusaha membersihkan fitrah, nafsu kita pula yang mengamuk dan menguasai diri kita. Sebagai umat Islam yang inginkan kebaikan dunia dan akhirat, kita perlu ubah fahaman dan pegangan kita tentang hari raya puasa ini.

Kalau boleh kita tukar istilah hari raya puasa ini kepada istilah yang lebih tepat mengikut kehendak agama. Kita tukar kepada hari raya fitrah, contohnya; yang selalu juga kita gunakan, yang bermaksud hari besar fitrah; iaitu hari kita membesar dan mengutamakan fitrah kita. Setelah kita benar-benar faham apa sebenarnya erti Eidil Fitri, mungkin kita boleh menyambutnya dengan cara yang lebih tepat dan sesuai.

Hari raya fitrah patut diisi dan dipenuhkan dengan berzikir, bertafakur, bersyukur, memuji, memuja dan membesarkan Tuhan.

Ia patut disambut dengan segala kebaikan yang berpunca dan yang didorong oleh hati atau fitrah yang sudah suci dan bersih. Pada hari raya fitrah, kita patut membantu dan memberi makan fakir miskin. Merapatkan silaturrahim. Berziarah dan memberi hadiah. Bermaaf-maafan. Bertolong bantu. Berkasih sayang dan sebagainya. Hari raya fitrah bukan hari untuk memuaskan nafsu.

HARI RAYA YANG HAKIKI:

Anas bin Malik berkata, ada 5 erti Hari Raya yang sebenarnya:

 1. Hari yang dilalui oleh mukmin yang tidak dicatit padanya dosa-dosa.
 2. Hari yg keluar dari dunia ini(mati) dengan membawa Iman,  dapat mengucap dua kalimah syahadah dan terpelihara dari tipuan Syaitan
 3. Hari yang dia berjaya menempuh Titian Siratul Mustakim dengan aman, selamat daripada huru, selama Qiamat dan terlepas dari seksaan Malaikat  Zabaniah.
 4. Hari yang dia masuk ke dalam  Syurga dan aman (terpelihara) daripada Neraka Jahim
 5. Hari di mana dia dapat melihat Zat Tuhannya.

Kisah menarik di sini...

 • maksud hari raya aidilfitri (25)
 • erti hari raya (11)
 • maksud hari raya (11)
 • pengertian hari raya aidilfitri (8)
 • Pengertian hari raya (7)
 • apa itu hari raya (7)
 • erti hari raya aidilfitri (6)
 • konsep sambutan hari raya aidilfitri (5)
 • maksud aidilfitri (5)
 • apa itu hari raya aidilfitri (5)
 • hari raya dalam islam (4)
 • makna hari raya aidilfitri (4)
 • pengertian hari raya puasa (3)
 • maksud hari raya puasa (3)
 • maksud aidil fitri (3)
 • makna aidilfitri (3)
 • makna raya aidilfitri (3)
 • apa itu aidilfitri (2)
 • mengapa umat islam menyambut hari raya aidilfitri (2)
 • apakah sebenarnya maksud syawal (2)
 • makna aidil fitri - Google Search (2)
 • hakikat aidilfitri (2)
 • hakikat hari raya (2)
 • hari raya menurut anas bin malik (2)
 • maksud hari raya aidilfitri dalam islam (2)
 • istilah hari raya aidilfitri (2)
 • kenapa kena puasa dan kenapa ada raya (2)
 • konsep hari raya dalam islam (2)
 • Makna Hari Raya (2)
 • apakah maksud hari raya aidilfitri (2)
 • apa makna hari raya (2)
 • apa erti aidil fitri sebenarnya dlm islam (2)
 • sebab menyambut hari raya (2)
 • apa itu hari raya puasa (2)
 • apa maksud aidilfitri (2)
 • sambutan raya adat melayu bukan cara islam (2)
 • apa erti hari raya (2)
 • puasa di hari raya aidilfitri (2)
 • aidilfitri dalam islam (2)
 • sambutan hariraya sebenar (2)
 • apa maksud open house (2)
 • sambutan aidilfitri menurut islam (2)
 • apakah hari raya aidilfitri (2)
 • apakah aidilfitri (2)
 • maksud hari raya aidil fitri (1)
 • sambutan raya dalam islam (1)
 • maksud baju raya dalsm islam (1)
 • maksud hari raya mengikut islam (1)
 • sambutan hari raya aidilfitri menurut islam (1)
 • maksud sebenar hari raya aidilfitri (1)
 • maksud alam syahadah dan contohnya (1)
 • makna sebenar hari raya aidilfitri (1)
 • makna Aidilfitri dalam islam (1)
 • sempena apa hari raya di sambut umat islam (1)
 • sebab sebenar menyambut aidilfitri (1)
 • sebab sebab kita menyambut aidilfitri (1)
 • sebab hari raya aidilfitri disambut (1)
 • makna sambutan Aidilfitri (1)
 • Makna Sambutan Hari Raya (1)
 • makna sambutan hari raya aidilfitri (1)
 • mengapa umat islam menyambut hari raya dan puasa (1)
 • makna sebenar hari raya (1)
 • makna sebenar aidilfitri menurut islam (1)
 • maksud raya aidil fitri (1)
 • mengapakah menyambut raya (1)
 • nikmat allah yang ada di dunia (1)
 • nikmat sebenar aidilfitri (1)
 • nikmat syukur menyambut raya (1)
 • pakaian merdeka raya mudah dan senang (1)
 • puasa dan raya erti (1)
 • pengertian hari raya aidilfitri dalam islam (1)
 • pengertian hari raya dalam isalm (1)
 • pergetian hari merdeka (1)
 • pengertian hariraya aidilfitri mengikut islam (1)
 • pengertian raya fitrah (1)
 • raya 2014 hari apa (1)
 • raya dalam islam (1)
 • tiada hari raya di dunia (1)
 • maksud raya dari segi islam (1)
 • maksud raya fitrah (1)
 • maksud raya puasa dlm islam (1)
 • raya yang tiada (1)
 • maksud sambutan hari raya bagi orang islam (1)
 • maksud sebenar bulan syawal (1)
 • maksud sebenar raya (1)
 • manusia dalam kelalaian menjelang aidilfitri (1)
 • mengapa kita menyambut hari raya selama sebulan (1)
 • mengapa perlu sambut hari raya aidulfitri (1)
 • raya tiada makna (1)
 • pengertian sambutan hari raya aidilfitri (1)
 • 5 hari raya menurut anas bin malik (1)
 • apa yang dimaksud hari raya dalam islam (1)
 • apakah itu hari raya (1)
 • apakah itu hari raya aidilfitri (1)
 • apakah itu raya (1)
 • apakah nikmat hari raya aidilfitri (1)
 • ape itu hari raya? (1)
 • ape makna raya (1)
 • benarkah hari raya aidil fitri selama sebulan (1)
 • benci hari raya (1)