Kasih sayang adalah fitrah semula jadi manusia. Ia adalah makanan jiwa. Penyubur jiwa, penceria muka. Sangat diperlukan oleh setiap hati insan. Setiap orang tidak kira bagaimana kedudukan sangat berhajat kepadanya. Makanan jiwa lebih diperlukan daripada makanan fizikal. Kerana darinyalah sebahagian daripada sumber kebahagiaan manusia. Dari kasih sayang manusia bersaudara. Bertimbang rasa, bermaaf-maafan dan boleh bekerjasama. Suburnya kasih sayang fakir miskin terbela. Perikemanusiaan wujud, kemesraan sentiasa berbunga. Mudah bertolak ansur di dalam setiap perkara. Dari kasih sayang hasad dengki kurang. Kata-mengata, hina-menghina jarang berlaku di kalangan manusia. Suburkanlah kasih sayang! Bermula daripada mencintai Tuhan pencipta manusia. Cintakan Tuhan adalah anak kunci cintakan sesama manusia. Ertinya cintakan Tuhan mengikat hati manusia sesama mereka. Cinta sesama manusia tidak akan wujud oleh harta. Tidak akan berlaku dengan sebab ilmu atau pangkat. Tidak akan terjadi dengan hanya slogan-slogan. Juga tidak akan berlaku hanya di majlis-majlis makan. Oleh itu siapa sahaja yang inginkan memperjuangkan perpaduan. Perjuangkanlah kasih sayang. Dengan memperjuangkan cintakan Tuhan khaliqul ‘alam. Cintakan Tuhan adalah menjadi pengikat cinta sesama manusia.


Dalam diri setiap anak Adam, ada Tuhan bekalkan berbagai-bagai jenis perasaan. Perasaan-perasaan ini bersifat batiniah dan tempatnya di dalam hati. Yakni di dalam roh. Salah satu daripada perasaan itu ialah rasa kasih sayang. Apakah definisi rasa kasih sayang? Rasa kasih sayang ialah cenderung dan tertariknya hati seseorang secara mendalam kepada seseorang yang lain. Atau kepada selain manusia yakni benda-benda dan makhluk-makhluk lain. Atau hati manusia juga boleh jatuh cinta kepada ALLAH tapi ini jarang berlaku.

Di sini kita hendak mengkhususkan tentang kasih sayang sesama manusia. Sebab ianya utama dan penting pada manusia itu sendiri selain mereka mesti cintakan ALLAH yang memang lebih utama dan agung. Jadi fokus utama buku ini, untuk dihuraikan secara lebih luas ialah tentang cinta sesama manusia. Berlakunya kasih sayang atau kecenderungan hati yang mendalam oleh seseorang kepada seseorang yang lain ada sebab-sebabnya. Iaitu kerana ada daya tarikan yang menyenangkan dan menenangkan hatinya. Daya tarikan itu ada berbagai-bagai. Ada yang bersifat semulajadi dan ada yang bersifat ‘aradhi’ (mendatang).

Di antara perkara-perkara yang menarik hati manusia kepada manusia lain ialah kecantikan, ilmu, kepimpinan, jasa, hubungan darah, kekuatan, akhlak dan lain-lain. Kerana faktor-faktor inilah manusia tertarik dengan manusia yang lain. Maka tumbuhlah rasa kasih sayang sedikit demi sedikit hingga mendalam. Bila rasa itu kian mendalam, ia disebut cinta. Bila cinta sudah mendalam, seseorang itu akan jadi asyik mahsyuk atau mabuk cinta. Ada orang, kerana tidak boleh lagi kontrol cintanya, terus menjadi gila.

Dengan perasaan kasih sayang, seseorang akan menumpukan perhatian, perasaan dan jiwa raganya kepada orang yang disayanginya. Bermacam-macam pengorbanan akan dibuat terhadap kecintaannya. Tidak ada rasa susah padanya dalam usaha-usaha dan pengorbanan itu, walaupun orang lain melihatnya susah sekali dan keterlaluan. Seorang wanita sanggup lari meninggalkan keluarga demi cinta kepada lelaki calon suaminya. Dia rela menghadapi risiko dihina dan dibenci oleh keluarga dan masyarakat.

Sebagaimana sebab-sebab tumbuhnya kasih sayang itu- pun berbagai-bagai maka sifat dan kesan kasih itu juga berbeza-beza. Bergantunglah kepada siapa dan mengapa kasih itu tumbuh. Kasih kepada ibu bapa tidak sama dengan kasih pada isteri-isteri. Kasih kepada anak-anak tidak sama dengan kasih pada kawan. Kasih pada guru tidak sama dengan kasih pada saudara-mara. Kasih pada pemimpin tidak sama dengan kasih pada pengikut. Kasih pada bangsa tidak sama dengan kasih pada harta. Kasih pada agama tidak sama dengan kasih kepada bangsa. Maha Suci ALLAH yang menciptakan dalam ruang seketul hati yang sempit itu rasa kasih yang berbagai sifat dan rupanya!

Akibat berbeza sifat dan rupanya, maka berbeza pula kesan dan akibat kasih itu. Ada kasih sayang yang kekal dan bertambah di dalam hati. Ia tidak diganggu atau di- cacatkan oleh rasa jemu dan hambar kecuali dengan sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Namun ada kasih sayang yang dirosakkan oleh rasa jemu dan benci. Maka ia tidak kekal bahkan berkurang dan mungkin hilang. Kasih pada pemimpin membuatkan seseorang pengikut menyerahkan ketaatan dan kesetiaan yang tidak berbelah bagi. Kasih pada pengikut membuatkan seseorang pemimpin berkorban memberi khidmat dan kasih sayang tanpa sebarang kepentingan dan rasa letih serta jemu. Kasih kepada isteri membuatkan suami bersifat ber tanggungjawab. Manakala kasih pada suami menjadikan isteri sedia taat, patuh dan melayan suami sesungguh hati.

Kasih pada guru membuatkan murid gigih belajar dan mengamalkan ajarannya. Manakala kasih pada murid menjadikan guru-guru hilang letih untuk mendidik dan mengajar hingga muridnya berjaya. Kasih pada ibu bapa membuatkan anak-anak sangat menjaga hati orang tuanya. Manakala kasih kepada anak-anak menjadikan ibu bapa rela berbuat apa saja untuk anak-anaknya.

Demikianlah kesan adanya kasih sayang. Ia membuatkan manusia seperti terikat satu sama lain. Lalu akan saling member-i dan menerima secara suka dan rela. Orang yang saling menyayangi rasa bersalah kalau tidak dapat memberi kasih sayang walau dalam apa bentuk sekalipun. Berkorban dan bersusah-susah untuk yang disayangi adalah kebaha- giaan, kepuasan dan hiburan. Sedangkan tanpa kasih sayang, pengorbanan dibuat secara terpaksa, menjadikan ia amat berat dan menyeksakan manusia. Seorang murid yang buat kerja guru dengan rasa cinta pada guru, akan membuatnya dengan sepenuh hati, ghairah dan bahagia. Dia tidak jemu dan tidak letih. Dia akan berbuat lebih dari yang diperintahkan. Sebaliknya murid yang buat kerja guru dalam keadaan terpaksa, sedangkan dia benci pada guru itu, akan rasa berat dan jemu. Al hasil, kerjanya jadi tidak sempuma.

Demikianlah juga keadaan rakyat terhadap pemerintah, pengikut terhadap pemimpin dan sebaliknya. Begitu jugalah isteri terhadap suami, anak-anak terhadap ibu bapa dan manusia terhadap manusia lainnya. Sejarah telah membuktikan kepada kita bahawa cinta dan kasih para Sahabat yang sungguh mendalam terhadap Rasulullah SAW dan sebaliknya, telah membuatkan mereka berjuang dan berkorban habis-habisan. Hingga nyawa pun sanggup dikorbankan demi cinta. Al hasil dalam tempoh yang sekejap sahaja, Islam telah membentuk negara dan empayar kepada tiga perempat dunia.

Demikian bukti bahawa dengan cinta, manusia rela mengorbankan lebih masa dan tenaga hingga memperolehi hasil yang luar biasa. Sedangkan tanpa cinta, sesuatu kerja itu dibuat dengan sambil lewa dan hasilnya mengecewakan! Sebab itu kita mesti pandai mengisi ruangan daripada rasa kasih sayang dan cinta ini. Ia sangat besar manfaatnya kepada kehidupan manusia. Kita patut usahakan agar tumbuh kasih sayang sesama manusia supaya buahnya yang lebat lagi manis itu dapat kita kecapi bersama. Tapi sayang sekali hari ini, dunia sudah ketandusan kasih sayang. Orang miskin tidak sayang pada orang kaya, rakyat tidak sayang pada raja atau ketua negaranya, masyarakat tidak sayang pada ulama, bahkan anak-anak tidak sayang- kan ibu bapa dan isteri tidak menyayangi suami.

Benci-membenci jadi budaya tradisi yang membuatkan manusia terhina dengan segala bentuk krisis dan masalah sesamanya. Kakitangan pejabat mencaci-caci boss mereka di belakangnya. Orang politik dimaki hamun oleh pengundinya, ulama dihina-hina oleh masyarakat, menteri-menteri dimusuhi oleh berbagai lapisan masyarakat dan jadi bahan bualan yang negatif. Demikian seterusnya yang berlaku dalam realiti hidup hari ini akibat tidak adanya sifat-sifat yang cantik untuk membuat manusia saling jatuh hati dan sayang-menyayangi. Mana kasih sayang pengikat perpaduan manusia? Mana keharmonian hidup, ketenangan serta kepuasan?

Kita rindu untuk melihat orang kaya mengasihi orang miskin dan si miskin membalas kasih si kaya. Hinggakan mereka bekerjasama dengan penuh harmoni dan mesra. Kita juga rindukan pemimpin yang memberi kasih kepada pengikut dan sebaliknya. Dan kita ingin melihat orang bukan Islam kasih pada orang Islam dan sebaliknya!

Ya, kita ingin melihat dunia kembali damai, aman, harmoni dan makmur dengan wujudnya kasih sayang sesama manusia. Untuk itu mari kita cetuskan sebab-sebab untuk orang lain, sekalipun bukan sebangsa dan seagama apa lagi kalau sekeluarga dan seagama, agar cenderung dan jatuh hati pada kita. Bila masing-masing mengusahakannya, maka kita pun menyayangi dan disayangi. Dari sana, moga-moga impian dan kerinduan kita menjadi kenyataan!

Kesilapan manusia hari ini, di samping membiarkan rasa benci-membenci terus subur, tidak pula mengusahakan untuk sayang-menyayangi. Sebaliknya lebih mengalih per- hatian kepada benda dan makhluk-makhluk yang lain. Melupakan tanggungjawab untuk membina kasih sayang se- sama manusia. Kemudian mencari jalan lain untuk menjauhkan lagi dari tanggungjawab tersebut. Iaitu mengalih perhatian dan kasih sayang kepada benda-benda, pokok- pokok, binatang, barang-barang antik dan sebagainya. Benda-benda kecintaan ditatang-tatang, dibelek-belek dan dijaga sungguh-sungguh. Binatang kesayangan dibelai-belai, dilayan dan dikawal hingga dibuat undang-undang, sesiapa yang membunuh binatang didenda. Barang-barang antik dipuja-puja dan dijaga di muzium-muzium dan lain-lain dengan istimewa sekali. Begitu juga pokok-pokok dan bunga hiasan, begitu disayangi dan dari semasa ke semasa rasa sayang itu disuburkan!

Memang tidak ada salahnya perkara-perkara itu. Tapi apalah ertinya kera di hutan disusukan, anak di rumah di- biarkan. Maksudnya, tanggungjawab yang asasi dan penting diabaikan, sebaliknya dibuat kerja-kerja yang tidak penting. Ibarat orang menghidangkan kita berbagai macam lauk- pauk, tetapi tidak disertakan nasi. Apa perasaan kita? Apa ertinya pokok di hutan tidak dipotong tetapi badan manusia dipotong dan dibunuh?

Pokok-pokok, benda-benda, barang antik dan binatang kalau tidak disayangi dan tidak diberi perhatian, tidak memberi kesan negatif pada kita. Tetapi anak-anak yang tidak dapat kasih sayang akan jadi penyakit masyarakat. Orang miskin yang terbiar tanpa diberi simpati akan buat masalah dalam masyarakat. Orang yang bukan seagama dan sebangsa yang tidak mendapat perhatian dan kasih sayang akan mencari pasal untuk membalas dendam dan geram. Demikian kalau manusia tidak berkasih sayang, kesannya sungguh negatif dan bahaya sekali.

Dunia hari ini begitu ketandusan kasih sayang. Keadaannya genting sekali. Manusia saling benci-membenci iaitu kebalikan dari berkasih sayang. Akibatnya masing-masing saling mencari jalan untuk menyusahkan orang lain. Masing-masing saling berprasangka dan saling mencurigai. Paling tidak, saling tidak mempedulikan dan tidak ambil tahu. Usaha-usaha untuk mengatasinya hampir-hampir tidak ada sama sekali. Kalaupun ada, tidak berkesan. Kerana caranya tidak tepat dan tidak membawa kesan yang berkekalan.

Kisah menarik di sini...

 • kasih sayang (229)
 • cara menyayangi sesama manusia (16)
 • sayang (13)
 • kasih sayank (10)
 • foto kasih sayang (9)
 • kasihsayang (8)
 • kasih sayangku (8)
 • kasih sayang sesama insan (8)
 • Wallpaper kasih sayang (5)
 • Kasih dan sayang (5)
 • gambar kasih sayang (5)
 • sajak kasih sayang terhadap keluarga (4)
 • sajak kasih sayang (3)
 • syair kasih sayang (3)
 • puisi cinta alam dan kasih sayang sesama manusia (3)
 • puisi cinta kepada sesama manusia (3)
 • Puisi kasih sayang sesama manusia (3)
 • puisi sajak anak terbiar (3)
 • puisi cinta dan kasih sayang sesama manusia (2)
 • sayangi sesama (2)
 • puisi tentang kasih sayang dengan sesama (2)
 • puisi tentang cinta alam dan kasih sayang sesama manusia (2)
 • kasih sayang sesama manusia (2)
 • puisi dgn tema manusia dan cinta kassih (2)
 • kesan menyayangi manusia lebih dari allah (2)
 • Pengertian akhlak kasih sayang (2)
 • contoh sajak tema kasih sayang (2)
 • akibat tidak berkasih sayang (2)
 • contoh syair tentang kasih sayang (2)
 • contoh mencintai sesama manusia (1)
 • Puisi kasih sayang Tuhan (1)
 • puisi kasih sayank untuk suami (1)
 • cara menyemai sifat kasih sayang (1)
 • cara menyayangi murid (1)
 • puisi tema cintai sesama manusia (1)
 • puisi tema mencintai sesama manusia (1)
 • Puisi tema tanggung jawab terhadap sesama manusia (1)
 • puisi tentang berkasih sayang dengan sesama (1)
 • puisi kasih sayang terhadap keluarga (1)
 • puisi kasih sayang sesama teman (1)
 • cinta sesama manusia tidak wujud (1)
 • kumpulan puisi kasih sayang sesama (1)
 • puisi cinta kasih sesama teman (1)
 • contoh cara Saling mencintai sesama manusia (1)
 • puisi cinta sesama manusia (1)
 • puisi cinta sesama muslim (1)
 • puisi cintai sesama manusia (1)
 • contoh bersifat kasih sayang (1)
 • Puisi Ihsan sesama manusia (1)
 • puisi kasih sayang sahabat (1)
 • berbuat baik kepada sesama insan tumblr (1)
 • puisi tentang cinta sesama (1)
 • puisi tentang cinta sesama manusia (1)
 • apa akibatnya tidak memiliki sifat kasih sayang pada sesama (1)
 • sayang kepada manusia (1)
 • syair (kasih sayang) (1)
 • syair 2 bait tentang kasih sayang sesama (1)
 • 5 contoh kasih sayang sesama manusia (1)
 • syair kasih sayang terhadap tuhan (1)
 • syair saling mencintai sesama manusia (1)
 • syang puisi (1)
 • usaha cinta alam dan kasih sayang sesama manusia (1)
 • sajak tentang kasih sayang terhadap keluarga (1)
 • sajak kesan kasih (1)
 • puisi tentang kasih sayang antar sesama manusia (1)
 • bentuk wujud cinta kasih manusia kepada sesama manusia (1)
 • puisi tentang pentingnya menyayangi sesama manusia (1)
 • puisi tentang sesama manusia (1)
 • pusisi kasihkasih sayang (1)
 • sajak anak terbiar (1)
 • contoh puisi cinta alam & kasih sayang (1)
 • sajak kasih sayang seorang ayah (1)
 • Apa saja sifat kasih sayang terhadap manusia (1)
 • puisi puisi taqwa kepada alloh (1)
 • contoh syair tentang kasih sayang dengan sesama (1)
 • gambaran kasih sayang (1)
 • hikmah berkasih sayang sesama kawan (1)
 • hukum cinta pada sesama manusia dalam islam (1)
 • hukum hina sesama manusia (1)
 • kasih cyang (1)
 • contoh syair bertemakan kasih sayang (1)
 • kasih sayanf (1)
 • contoh puisi yang bertema kasih sayank (1)
 • Contoh puisi tentang cinta alam dan kasih sayang sesama manusia (1)
 • gambar-gambar iman dan taqwa kepada allah (1)
 • gambar sayang syang2 (1)
 • gambar kasih syang (1)
 • contoh syair tentang mencintai sesama manusia (1)
 • doa agar di sayang sesama manusia (1)
 • doa kasih kasih sayang sesama manusia (1)
 • doa kasih sayang sesama insan (1)
 • erti kasi sayang sesama insan (1)
 • fhoto kasih sayang (1)
 • gambar bentuk kasih sayang ke ibu (1)
 • contoh SYAIR kasih sayang DENGAN SESAMA (1)
 • gambar kasih sayang sesama manusia dan keterangan (1)
 • Contoh puisi kasih sayang sesama manusia (1)
 • contoh puisi kasih sayang sesama (1)
 • madah kata sekeluarga (1)
 • mading tentang kasih tuhan tentang sesama (1)